Kamil Renklidere

Kamil Renklidere
  • Doğum Tarihi 01.08.1954
  • Ölüm Tarihi 07.10.2018
  • Doğum Yeri Karaman
  • Meslek Oyuncu

1 Ağustos 1954 tarihinde Karaman'da dünyaya geldi.

İlk ve orta eğitimini Aydın'da okudu. Daha sonra Karaman'da Sanat Enstitüsünü bitirip 1974 yılında Yıldız Üniversitesi Elektrik Fakültesine girdi. Aynı yıllarda reklam sektöründe çalışmaya başladı.

Sektörün bütün kollarında çalışarak alaylı eğitimini tamamlayan Kamil Renklidere, 1978 yılında sinema alanına geçti. 42 filmde yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. 1986 yılında "Hastahane" filmiyle yönetmenliğe başladı.

1992-1997 yılları arasında Atv'de şef yönetmenlik yaptı.

Cengiz Kurtoğlu, Mahmut Tuncer, Yunus Bülbül, Devran Çağlar ve Fulden Uras gibi isimlerin filmlerini çekmiş ve 'Terzi Baba' filmi ile 1998 yılında Cumhurbaşkanlığı Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Türkan Şoray, Kemal Sunal ve Tarık Akan'la aynı filmde rol almış ve çok sayıda filmin yönetmenliğini yapmış yönetmen ve oyuncu Kamil Renklidere, yakalandığı kanser hastalığına yenilerek, 2018 yılında vefat etti. 

Yönetmen Filmografisi:

Sevmek Günah mı 1985
Hastahane 1986
Yalnız Efe - 1987 (Televizyon Filmi)
Aşığım Aşık 1987
Son Yüzelli Metre 1987
Rıza Beyin Polisiye Öyküleri - 1988 (Televizyon Filmi)
İtirazım Var 1989
Raslantı 1989
Yalnızlar 1990
Acılar İçinde 1990
Mutsuzlar 1990
Köroğlu - 1991 (Televizyon Filmi)
Polis -1992 (Televizyon Filmi)
Terzi Baba - 1993 (Televizyon Filmi)
Haberci - 1993 (Televizyon Filmi)
Kurtarıcı - 1995 (Televizyon Filmi)
Ağaçlar Ayakta Ölür 2000

Oyuncu Filmografisi:

Hazal 1979
Çark 1987
Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler:
Ağacın Kanı Katran - 2014
Sürmene - 1995 TGRT
Tokat - 1993 TGRT

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha